Publicerad 23 aug 2024

Angelägna skogsfrågor för Norrland

Norrlands inland är grund för svensk ekonomi.  Skogarna är den verkliga klimatlösningen.

Skogsnäringen sysselsätter ca 20.000 personer i de norra skogslänen.  Riktiga långsiktiga arbeten.  Ofta i en snabb teknisk utveckling där ny teknik, AI eller nya transportlösningar skapar fortsatt intressanta och utvecklande arbeten.

OM politiken skulle utnämna ett eller två stadsråd med bosättning norr om Bollnäs, skulle vår självklara framtid, säkert belysas på ett bättre sätt.

Under Pandemi lärde vi oss att avstånd inte alltid är en begränsning, bland annat genom digitala möten. Många familjer söker sig från tätorter i Europa till en lugnare, och inte minst, möjlighet till ett betydligt bättre vardagslivspussel.  

Parallellt med alla de stora nya satsningar som kommuniceras för Norrland blir verklighet.

Tänk tanken; om varje företag i Norrland med minst 25 anställda anställer en person var.  Det skapar betydligt fler nya sysselsättningar, än alla storskaliga projekt som nu planeras, och kanske långsiktigare och tryggare och mer hållbara.

Norrländskt företagande skapar boendekvalitet, vi attraherar både spetskunskap och inflyttning. MEN då måste politiken se de värden som finns kvar, skapa incitament för utveckling i riktiga jobb. Det skapar långsiktig utveckling för boende, skolor, omvårdnad etc.

Vi skall inte acceptera att samhället låter Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan stänga sina kontor. Regionerna upphöra med mammografi och stänga BB.

 

Klimatfrågan kräver en lösning, och den växande skogen är del av den lösningen

Den växande skogen, är idag den enda lösningen att fånga koldioxid.  Den välskötta och växande skogen binder mer koldioxid än det totala koldioxidutsläppet från hela Sverige.  Sverige har en av EU:s längsta historia av att sköta ett långsiktigt skogsbruk.  Redan Gustaf Wasas bestämmelser om odlande av ekskogar och fram till de första lagstiftningarna om skogsskötsel.  Behovet av ved för kakelugnen och gruvorna skapade tidigt ordning för skötsel av skogarna och dess tillväxt (lagar och regler även före inrättandet av Skogsvårdsstyrelserna 1903).

SKOGEN ÄR IDAG DEN ENDA lösningen på bindningen av koldioxid.  Och användningen av träprodukter i moderna byggmaterial såsom limträbalk etc. binder koldioxiden i en lång framtid.

Den del av det växande trädet som blir över efter sågverkets tillverkning, blir biobaserat bränsle.  Det ersätter fossilt bränsle, om det sedan är brunkol för elkraftverket i Europa eller olja i Karlhamnsverket. Det finns idag inget annat bränsle för central uppvärmning som i närtid kan ersätta nedlagd kärnkraft eller fossila bränslen.

Svenska skogsägare har i generationer skapat en ökad tillväxt och utvecklad skötsel av våra skogar.  Vi 330.000 skogsägare är generatorn i den svenska skogsindustrin. Vi är grunden för de ca 120.000 sysselsatta i svensk skogsindustri.  Och är den enskilt bärande grunden för inlandets överlevnad.

I våra familjeskogar, har generationer, sparat den fina granbacken där herr kantarell återkommer vart år. Skogen runt den fina ån där generationer fångat sin första bäcköring. Lämnat tallskogen där tjäder och orre spelat var vår. Sparat skogsytor med guckusko etc.  Min far skapade att av de första reservaten i Medelpad som landshövdingen invigde på sin tid.  Far var med och bidrog till att Ammerån inte blev utbyggd i vattenkraft. Far drev starkt projektet uppfödande av berguven.

330.000 skogsägare skapar mångfald och artrikedom. Den artrikedomen har växt i areal sedan säkert flera 100 år. Sedan den nya skogsvårdslagen (1993) införande visar alla mätningar positiva trender i artrikedom och miljö.

När Sverige gick med i EU, skrevs den svenska grundlagen om med betydligt förstärkt ägande rätt.  Skogsägarfamiljen – upplever att äganderätten = brukanderätten uppluckras.

 

Den svenska skogsägaren bidrar till verklig lösningen på klimatfrågan. Den svenska skogsägaren är trygghet för artskydd och mångfald. Den svenska skogsägaren är grunden för långsiktig tillväxt i inlandsekonomi.

Norrlands inland, erbjuder en ökande attraktiv boendemiljö.  Den norrländska skogsägaren är grund för artskydd och industriråvara. Skogsägaren bidrar med bränsle som ersätter fossila bränslen.

Trygg sysselsättningsökning kan också ske i en mångfald av företag där ofta finansieringen sker långsiktigt inom företaget, och hållbarhet ingår i vardagsarbetet.

Det är en möjlighet för en framtida Norrlandspolitik.  Försumma inte den möjligheten.

 

Arvid Callans

Skogs- reservats- och industriägare i 3e generationen. Där 4 e generationen sedan många år nu tar vid.

 

Fler nyheter